Biserica ortodoxă Sfântul Dumitru din Crainimăt

 Biserica ortodoxă Sfântul Dumitru din Crainimăt


Biserica ortodoxă Sfântul Dumitru din Crainimăt, orientată est-vest, este o construcţie de tip sală şi se situează la marginea de sud a satului, pe terasa unui deal. Biserica de azi a satului a fost construită la începutul secolului al XVI-lea, datare bazată, printre altele, pe forma tabernacolului aflat în corul bisericii având un ancadrament specific goticului târziu, asemănător stilistic cu ancadramentul tabernacolului din biserica reformată din Arcalia datată în anul 1524. Faţadele şi amenajarea interioară a monumentului sunt rezultatele unei ample intervenţii de factură istoricizantă (neoromanică) efectuată la sfârşitul secolului al XIX-lea. În urma acestor lucrări de refacere nava a fost reboltită, şi ferestrele sale au fost înlocuite cu ferestre mai late, cu închideri semicirculare, iar pe laturile sale nordice, vestice şi sudice a fost amenajată o tribună. Tot din această perioadă datează bolta corului, ridicată peste consolele gotice ale bolţi originale, ornamentele specifice stilului neoromanic ale faţadei vestice şi înzidirea portalului de vest.


Zidul de incintă care înconjoară biserica şi turnul clopotniţă situată pe latura ei nordică - în afară ultimului etaj, care a fost înălţată în 1838 - au fost construite de asemenea la începutul secolului al XVI-lea. Biserica este un monument istoric cu codul BN-II-a-A-01640.01.


Alte biserici: biserica ortodoxă din Şieu- Măgheruş, biserica ortodoxă din Podirei, biserica evanghelică din Arcalia si biserica ortodoxă Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel , Sărăţel

Înapoi