Castelul Bethlen din secolul al XVIII-lea din Arcalia

Castelul Bethlen din secolul al XVIII-lea din Arcalia

 

Castelul contelui Bethlen din Arcalia, comuna Şieu-Măgheruş, este singurul din cele 12 castele din judeţul Bistriţa-Năsăud care în ultimii ani a avut o soartă mai bună, după ce a fost preluat de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, care l-a transformat în Centru regional al francofoniei.


Situat la 15 kilometri de municipiul Bistriţa, castelul are o vechime de aproximativ 150 de ani şi a aparţinut unei familii de grofi maghiari, care mai avea încă două castele în Bistriţa-Năsăud - cel de la Beclean şi cel din satul Șieu-Cristur.
Cel mai inedit aspect al Castelului Bethlen este faptul că această clădire este singura construcție realizată după stilul architectural mauro- bizantin din întreaga Transilvanie. Timp de trei decenii, aici a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, constituind, în acelaşi timp, o bază pentru practica de vară a studenţilor.


Castelul Bethlen din Arcalia a fost preluat în 1947 de stat şi transformat în magazin sătesc, staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pionieri, iar din 1963 a fost preluat de Universitatea Babes-Bolyai.


Aici se află o sală de conferinţe de 80 de metri pătraţi, care poate adăposti circa 70 de participanţi, o sală de seminar de 40 de metri pătraţi, pentru 20-25 persoane, o sală de lectură, de 40 de metri pătraţi şi Biblioteca Francofoniei, de 25 de metri pătraţi.

 

Galerie Foto

Înapoi