Masivul de sare

Masivul de sare


Masivul de sare de la Sărăţel este situat la aproximativ 14 km sud-vest de oraşul Bistriţa, în zona de confluenţă a râurilor Bistriţa, Budac şi Şieu, la 1,5 km de marginea estică a localităţii Sărăţel, comuna Şieu Măgheruş. Masivul are o suprafaţă de 5 hectare şi constituie un diapir de sare acoperit cu depozite cuaternare subţiri, depozite aluvionare ale râurilor Şieu şi Budac.


Diapirul (,,sâmburele" de sare) are o formă ovală, orientată în lungul cursului Şieului, cu prelungiri pe cele trei văi (Bistriţa ardeleană, Budac, Şieu), înspre Sărata, Simioneşti şi Domneşti. Prezenţa sării a generat apariţia de izvoare sărate, bălţi cu mare grad de salinitate, eflorescenţe saline şi plante specifice sărăturilor.
Rezervaţia poate fi vizitată de doritori, atât pentru potenţialul ei natural deosebit, cât şi pentru proprietăţile curative ale locului denumit ,,La Mol'' , unde se pot face băi de soare şi de apă sărată.


Unicitatea masivului de sare constă în prezenţa lacului Dani, lac cu apa dulce. Lacul are o suprafaţă de 780 mp şi o adâncime maximă de 4,5 m, fiind alimentat din precipitaţii. Apa acestui lac, este dulce deşi se află pe sare, fapt explicabil prin întreruperea contactului dintre apă şi sare de către un val de alunecare, pornit de pe versantul nordic al dealului Făget, constituit din argile badeniene care au format un pat impermeabil pentru apele ce se acumulau.

Galerie Foto

Înapoi