Muzeul şcolar şi de istorie a neamului din Cristur-Şieu

 Muzeul şcolar şi de istorie a neamului din Cristur-Şieu


De necrezut că atâtea dovezi ale trecutului nu s-au pierdut prin negura anilor şi toate acestea se datorează acestei lumini a satului care a fost şi este intelectualul Vasile Cosma. Muzeul şcolar şi de istorie a neamului din Cristur-Şieu. Ceea ce este cu adevărat excepţional este că tot ce se vede în acest muzeu este rezultat al unei munci singulare, prea adesea achiziţionând comori populare cu banul propriu. În lupta inexorabilă cu timpul, acest muzeu îţi induce subteran ideea că biruinţa omului este totuşi posibilă.


Printre cele mai interesante obiceiuri ale localnicilor imortalizate în fotografii, s-a numărat „Înstruţatul boului", mult diferit faţă de alte părţi. În muzeu, învăţătorul a păstrat atât costume populare vechi, cât şi măşti purtate de tineri la vremea respectivă. Întreg ritualul poate fi urmărit într-o succesiune de fotografii făcute chiar de el, extrem de relevante.


În muzeu, mai sunt şi numeroase obiecte folosite de localnici, începând cu unelte utilizate de femei pentru prelucrat cânepa, până la cele utilizate de bărbaţi la muncile câmpului. De asemenea sunt fotografii cu vechile locuinţe ale cristurenilor despre care învăţătorul îşi aduce aminte că erau toate din lemn, tencuite cu un amestec de pământ cu bălegar, după care se văruiau. Pasionat de obiecte foarte vechi, de bancnote rare şi de monede vechi, învăţătorul a mai expus în câteva dulapuri bani din diverse epoci, dar şi un telefon foarte vechi pe care l-a găsit la o familie de saşi din Lechinţa, un aparat de fotografiat românesc, printre primele fabricate în ţara noastră, o maşină de scris foarte veche pe care a găsit-o la Primăria Şieu Odorhei, un proiector de filme şi chiar o staţie meteorologică.


Una dintre sălile de clasă transformate în muzeu este dedicată în întregime şcolii. A păstrat toate manualele din care a predat la clasă, caietele copiilor, dar şi diverse obiecte făcute de ei la orele de lucru manual. Pe un perete pot fi văzute chipurile dascălilor care au predat în şcoală, dar şia le elevilor care au învăţat foarte bine.

Înapoi