Şieu-Odorhei

Comuna Şieu-Odorhei se află situată în partea de nord a României, in partea de vest a judeţului Bistriţa-Năsăud,la distanţă de 15 km de oraşul Beclean şi 32 km faţă de oraşul reşedinţa de judeţ -Bistriţa, 100 km până la aeroporturile Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş. Sate componente ale comunei sunt : Şieu-Odorhei-satul de resedinta, Agrişu de Jos, Agrişu de Sus, Bretea, Coasta, Cristur-Şieu, Şirioara

Se învecinează la nord cu comuna Chiuza, la vest cu oraşul Beclean, la sudvest cu comuna Nuşeni, la sud cu comuna Lechinţa, la sud-est cu comuna Şieu-Măgheruş, iar la est şi nord-est cu comuna Şintereag.

 

Muzeul Județean Bistrița-Năsăud deține în colecțiile sale mai multe tezaure antice și feudale care oferă o imagine asupra prosperității economice a populației din zonă, din cele mai vechi timpuri. În anul 1982 se descoperă ,,Comoara de la Şieu-Odorhei". Este vorba despre 207 tetradrahme grecești din argint și șapte monede celtice de care au aparţinut unui nobil dac care a participat alături de Burebista în expediția împotriva celților din anii 60 i.H : « Faptul că la Șieu Odorhei s-au descoperit, în 1982, alături de tetradrahmele grecești și cele șapte monede celtice din aur de 24 de karate - monede cum nu s-au mai descoperit la est de Tisa, demonstrează că acestea nu puteau fi decât o captură de război și că nobilul dac care le-a deținut a participat, alături de trupele lui Burebista, la incursiunea împotriva celților», explică arheologul Marinescu, descoperitorul tezaurului.

Aşezat pe malul stâng al râului Şieu, satul Şieu-Odorhei este atestat ca datând din sec. al II-lea î.Hr., fiind de origine dacică. În sat s-au descoprit urmele unui drum din epoca romană și ale unei așezări daco-romane.Satul este atestat documentar în anul 1263 sub numele Darócudvarhely.


Încă înainte de anul 1300 se face amintire într-un cod maghiar de satul Şirioara, în care toţi locuitorii români erau iobagi pe moşia unui boier maghiar. Numele de Şirioara, dat satului, vine de la şire de case, construite de o parte şi de alta a drumului.


Satul Bretea este atestat documentar în anul 1329 sub numele Berethe.Inițial a aparținut familiei nobiliare maghiare Somkerék, apoi a fost împărțit între familiile Bethlen și Almakerék.Deși inițial era un sat săsesc, sași au fost asimilați de maghiarii veniți la scurt timp. În 1898 locuitorii au construit o biserică de lemn cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

 

Atracţii turistice întâlnite în comună:
Obiceiuri şi tradiţii


,,Înstruţatul boului"


Obiceiul ,,Înstruţatul boului" este moştenit de la daci şi are loc în fiecare an la, în prima zi de Rusalii, în timpul căruia mai multe fete îmbrăcate în costume populare încearcă să oprească din goană un bou ce poartă între coarne o cunună de flori, animalul fiind alungat de alţi câţiva băieţi călare.


După slujba de la biserică, un alai format din fete îmbrăcate în costume populare şi băieţi, de asemenea în straie populare, dar călare, însoţesc un bou între coarnele căruia pun o cunună mare de flori. În urma boului vin mai mulţi băieţi cărora li se spune "cenuşorci", personaje costumate cu crengi verzi de copaci, care pocnesc din bice să alunge boul, şi pe care toţi localnicii încearcă să îi ude cu găleţi de apă, atunci când trec pe uliţele lor.
Potrivit etnologului Vasile Cosma, ,,Înstruţatul boului" simbolizează ,,încrederea omului în triumful soarelui a cărui energie dă siguranţă belşugului şi speranţă de bunăstare", el fiind practicat de Rusalii, zi în care şi preoţii sfinţesc şi binecuvântează ogoarele.,,Obiceiul este o perpetuare a unor ritualuri mitice din vremea dacilor care atribuiau unor forţe divine puternica revărsare de lumină, căldură şi culoare ce declanşază spre sfârşitul primăverii o fantastică explozie vegetativă care înveseleşte lumea şi sufletul omului", a notat acesta într-un studiu de specialitate


,,Balul Însuraţilor''


An de an, în prima lună a anului, când zăpada este la ea acasă, şieuanii îşi scot în zi de sărbătoare hainele din ladă şi merg la joc. Manifestarea are ca punct de plecare Festivalul Însuraţilor, un obicei care se organizează anual, începând cu anii '70.


Conform tradiţiei, în fiecare an, comunitatea se adună la Balul Însuraţilor. Manifestarea, care are în centru promovarea portului şi jocului de pe Valea Şieului, este una dintre cele mai aşteptate, oamenii petrecând cu bucurie la început de Nou An. Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, oameni veniţi de pe văile din zona Şieului, şi nu numai, petrec îmbrăcaţi în straie populare, cu bucate tradiţionale şi muzică de cea mai buna calitate.Trasee turistice

Şieu-Odorhei sat Şieu Odorhei - Dealurile Lechinţei/râul Şieu - Biserica reformată sec.al XIII-lea.

 

Înapoi